LCA en CO2-footprint: wat is het verschil?

LCA en CO2-footprint: wat is het verschil?

Duurzaamheid staat bij ons en bij onze klanten hoog in het vaandel. Bij Tripa merken we dat we steeds vaker vragen binnenkrijgen over LCA (levenscyclusanalyse) en de CO2-voetafdruk van producten. Ter verduidelijking hebben we daarom de verschillen tussen deze twee begrippen voor je op een rijtje gezet.

Cradle-to-gate, cradle-to-grave, cradle-to-cradle

Vooral bij de omschrijving van de LCA van een product, zul je de volgende begrippen regelmatig zijn tegengekomen: cradle-to-gate, cradle-to-grave en cradle-to-cradle. Ze zijn belangrijk om te begrijpen wat er precies onderzocht wordt, wanneer de milieueffecten van een product worden geanalyseerd. ‘Cradle’ houdt het begin van het productieproces in: de winning van de grondstoffen. De ‘gate’ is de fabriekspoort: het moment dat het product wordt getransporteerd naar de consument. Als laatste staat ‘grave’ voor de definitieve berging van een product. ‘Cradle-to-cradle’ betekent dat de grondstoffen van een product worden hergebruikt in een regeneratief ontwerp. Deze aanduidingen geven dus aan welke weg een product aflegt in zijn levenscyclus: naar de klant, naar de berging of naar het hergebruik.

Duurzaamheid blokken

Wat is een CO2-voetafdruk?

We spreken van een CO2-voetafdruk, wanneer we het hebben over de totale uitstoot van broeikasgassen (kooldioxide) door een individu, bedrijf of product. De CO2-voetafdruk van een product draait dus om alle uitstoot die komt kijken bij het productieproces: dit begint bij het winnen van grondstoffen en eindigt met de uiteindelijke verwijdering of het hergebruik van een product.

Duurzame wereld voor de komende generatie

Wat is een LCA (levenscyclusanalyse)?

Circulair icoon

Met een LCA wordt geanalyseerd wat de milieueffecten zijn van elk stadium van de levensduur van een product. Denk hierbij aan de winning van grondstoffen, de verwerking, productie, distributie, het gebruik en de uiteindelijke verwijdering van materialen. LCA’s kijken naar verschillende aspecten en factoren van de milieu-impact van een product.

Het verschil tussen LCA en CO2-voetafdruk

Het belangrijkste verschil tussen een LCA en CO2-voetafdruk, is dat een LCA een stuk breder is. Door middel van deze analyse kan bepaald worden wat de milieueffecten van een product op elk gebied zijn, gedurende de volledige levenscyclus van dit product. De CO2-voetafdruk is eigenlijk een kleiner onderdeel van de LCA: hiermee wordt specifiek gekeken naar de uitstoot van broeikasgassen. Aspecten zoals het verbruik van natuurlijke grondstoffen of de afvalverwerking die komen kijken bij een bepaald product, spelen hierbij dus geen rol.

Meer weten over de LCA of de CO2-footprint van onze producten? Veel van onze leveranciers maken deze informatie eenvoudig beschikbaar. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met de Tripa klantenservice, zodat we al je vragen kunnen beantwoorden.

Interessant is ook het interview met Elisabeth Park van Avery Dennison. Eén van onze leveranciers van folies: hoe gaan zij om met duurzaamheid?