dl_organoid_logo_900px-grijs
Zelfklevend

Handgemaakt organisch materiaal

Kijk. Voel. Ruik en Beleef! Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende materialen - Organoid Natural Surfaces geeft je unieke, op de natuur geïnspireerde interieur-ontwerpmogelijkheden. Durf jij te werken met deze dure en exclusieve producten?

Moss-Bright-Green_logo-lr

Lichtgroen mos

Opaak

Een ware kleurenpracht, met een subtiele geur en een echt natuurlijk gevoel.

Moss-Dark-Green_logo-lr

Donkergroen mos

Opaak

Een natuurlijk oppervlak met een warme gloed van kleuraccenten en een subtiele geur.

Original_Alpine_Hay_logo-lr

Tiroler Alpenhooi

Opaak

Natuurlijk geurend hooi en kruiden uit de Tiroler Alpen. Met de hand gesneden en liefdevol verwerkt.

Mountain_Hay_Marguerites_logo-lr

Berghooi/Margrieten

Opaak

Royaal geurend alpengras met bloemblaadjes van arnica, koren-bloem, heide, rozen en margrieten.

Rose-Petals_logo-lr

Rozenblaadjes

Doorschijnend

Zeer geurige en levendig kleurrijke bloemblaadjes, zonder toevoeging van kunstmatige kleur- of geurstoffen.

Sunflower-Petals_logo-lr

Zonnebloemblaadjes

Doorschijnend

Heldere gele zonnebloemblaadjes voor speciale lichteffecten op transparante oppervlakken. Alle voorbijgangers zullen kijken.

Skellett-Leaves_logo-lr

Skelet bladeren

DOORSCHIJNEND

Van zijn groene kleur ontdaan, geeft het delicate skelet van een echt gedroogd rubberboomblad een gevoel van lichtheid.

youtube-video-thumbnail

Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende natuurlijke materialen van Avery.

Downloads

Technische documenten

  • Organoid Natural Surfaces

    Technisch datasheet

  • Organoid Natural Surfaces: Translucent

    Technisch datasheet

FAQ

Natural surfaces van organoid® zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen (handgesneden alpenhooi, rozenblaadjes, lavendelstelen en nog veel meer).

Deze worden, deels met de hand, aangebracht op verschillende backings (vlas, hpl-hogedruklaminaten, zelfklevende folies, textiel, enz.).

Zo behouden ze de meeste van hun natuurlijke eigenschappen, zoals hun geur, gevoel, uitstraling, en laten ze een multi-zintuiglijke ervaring toe (behalve proeven).

Let op: batch gerelateerde kleurverschillen zijn geen reden voor afkeuring.

Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende natuurlijke materialen van Avery

In onze fabriek in tirol, het hart van de alpen, passen we ecologische en duurzame productietechnieken toe. Dit begint bij de levering van 100% groene stroom en eindigt bij onze bio harsen die tot 100% biologisch afbreekbaar zijn en uiteraard vrij zijn van weekmakers en oplosmiddelen en zelfs gecertificeerd zijn voor contact met voedsel.
 
Wij gebruiken bij voorkeur natuurlijke en authentieke grondstoffen die doorgaans niet in de conventionele productie worden verwerkt. We letten ook op de impact van transport, waarbij we de voorkeur geven aan de kortste overstapafstanden in onze regio.
Organoid® producten zijn gemaakt van natuurlijke materialen en behouden grotendeels alle natuurlijke eigenschappen. Sommige materialen hebben slechts een lichte geur (bijv. Skellet leaves), andere een zeer intense en langdurige geur (bijv. Rose petals).
 
De intensiteit van de geur is sterk afhankelijk van de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtverversing op de plaats van gebruik en ook van je persoonlijk reukvermogen (gewenningseffect). Na verloop van tijd neemt deze geurintensiteit continu af. Bij bijvoorbeeld rozenbloesem en vanille is een geurafname boven de waarnemingsgrens pas na een periode van enkele jaren te verwachten. Vooral bij sterk geurende oppervlakken moet er rekening mee worden gehouden dat de geurintensiteit kan worden verminderd door het oppervlak extra af te dichten of te schilderen.
 
Na een aantal jaren van ontwikkeling zijn we verheugd u de onvergelijkbare geur van handgesneden alpenhooi uit de fles aan te bieden. Met onze kamergeuressence en de natuurlijke geurstokjes van tiroolse wol breng je een frisse hooigeur in je kamers!
 
Meer informatie over onze geuren en verzorgingsproducten vind je hier. *

*Verwijzing naar link

Binnen normale klimatologische omstandigheden is de productlevensverwachting van organoid® natural surfaces vergelijkbaar met die van houten spaanplaat. Sommige oppervlakken, vooral die met chlorofyl, zijn onderhevig aan een natuurlijk verouderingsproces, bijv. Door uv-licht. Om dit effect te verminderen gebruiken we een lichtstabilisator.

Voor een hogere uv-bescherming kan het oppervlak worden voorzien van extra licht-stabiliserende middelen.

Zelfs als organoïde oppervlakken uitsluitend uit onschadelijke materialen bestaan en geen giftige stoffen bevatten, zijn de producten niet bedoelt voor menselijke of dierlijke consumptie. Contact met voedsel is echter geen probleem.

Organoid technologies gmbh gebruikt verschillende bindmiddelformuleringen, die volgens het duitse instituut voor risicobeoordeling (bfr xiv deel a) geschikt zijn in overeenstemming met de eu-norm 1935/2004. Dit geeft een richtlijn dat onze bindmiddelen kunnen worden gebruikt als coating voor producten die in contact komen met voedsel. Volgens deze norm is direct contact toegestaan, mits een temperatuur van 90 graden celsius niet wordt overschreden.

De bewerking en verwerking van de door ons gebruikte grondstoffen vindt plaats in onze eigen productiefaciliteiten, volgens de gmp-richtlijnen (good manufacturing practice). Kwaliteitsbewijs wordt mede geleverd door externe testlaboratoria. Gebruik indien mogelijk materialen van gecertificeerde biologische teelt volgens eg-verordening 834/2007.

Voor verwerking dienen organoid® producten tijdig op kamertemperatuur te worden gebracht! Een acclimatisatie van 5-10 dagen bij kamertemperatuur is essentieel voor een probleemloze verwerking! Denk eventueel ook aan een mogelijke tegenlaag.

Organoid®-producten moeten altijd met zorg worden behandeld door gekwalificeerd personeel dat ervaring heeft met het omgaan met gevoelige en hoogwaardige materialen.

Hoewel organoïde grondstoffen zeer nauwgezet worden gecontroleerd, gezeefd en verwerkt, kan niet worden uitgesloten dat in zeldzame gevallen insecten, steentjes of ander natuurlijk materiaal op het oppervlak kunnen komen. Deze kunnen echter meestal met de hand worden verwijderd zonder grote inspanning of het achterlaten van resten.

Omdat organoid® producten grotendeels gemaakt zijn van natuurlijk vezelmateriaal, zijn ze onderhevig aan lichte zwelling en krimp, wat kan optreden bij schommelingen in de luchtvochtigheid.

Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende natuurlijke materialen van Avery

Natuurlijke oppervlakken op zelfklevende folies zijn geschikt voor directe hechting op een breed scala aan materialen zoals gipsplaat, beton, glas of meubeloppervlakken. Zelfs ruwe oppervlakken zijn meestal geen probleem. Test bij twijfel de hechting van het product met monsters of randstukken op de gewenste ondergrond. Hiervoor bezorgen wij u graag stalen of kleine stekken!

Na het knippen met een schaar of een mesje, verwijder je eenvoudig het lossingspapier van de zelfklevende folie en plaats je het op het gewenste oppervlak. Voor bijna onzichtbare overgangen wordt de dubbele naadsnede aanbevolen. Maar stootvoegen zijn ook mogelijk. Let op de randtolerantie van 1-2 mm.

Let op: stel zo nauwkeurig mogelijk af! Correctie achteraf is vanwege de sterke hechting van de plakfolie niet of slechts moeizaam mogelijk.

Tijdens de productie van de natuurlijke oppervlakken worden tot 100 parameters ingesteld en gecontroleerd om maximale kwaliteit en een grotendeels consistent uiterlijk te garanderen. Door de natuurlijke grondstoffen en hun deels handmatige verwerking kunnen de kleur en het uiterlijk van dezelfde productserie enigszins afwijken. Dit begint met seizoenverschillen in de groei van de planten en eindigt met de omgevingscondities waaronder de vezels worden verwerkt (temperatuur, vochtigheid, enz.). Daarom sturen we altijd monsters van huidige batches en raden we u aan uitdrukkelijk producten uit één en dezelfde batch voor gevoelige toepassingsgebieden zoals grootschalige wandontwerpen!
Net als andere materialen van natuurlijke vezels ademen ook onze natuurlijke oppervlakken, d.W.Z. Ze zwellen en krimpen bij verandering van de vochtigheid in de kamer. Door dit biochemische proces kunnen afzonderlijke onderdelen losraken van het oppervlak. Dit is geen kwaliteitsverlies, maar een teken van de authenticiteit van het oppervlak, dat gemaakt is van authentieke materialen. Door de meer laags opbouw kunnen ook kale plekken op termijn worden uitgesloten.
 
Vezels die tijdens montage/verlijming zijn losgekomen, kunnen alleen worden verwijderd met een zachte borstel of droge doek nadat het organoid® product is opgedroogd. Het mogelijk losraken van de vezels is te wijten aan de opname van het klevende vocht en is een natuurlijk gedrag van de vezels.
 
Opmerking: het is belangrijk om in gedachten te houden dat afzonderlijke deeltjes van het natuurlijke oppervlak kunnen worden losgemaakt, zelfs als het wordt blootgesteld aan slijtage door veelvuldig aanraken. Houd in dit geval rekening met de mogelijkheid van inslikken, vooral voor kleine kinderen. Voor het gebruik van de producten in kinderdagverblijven raden wij daarom een extra coating van het natuurlijke oppervlak aan!

Om een betere bescherming tegen vocht of slijtage te verkrijgen, kunnen de meeste natuurlijke oppervlakken met een hoge dichtheid aan grondstoffen meestal worden gelakt, geolied, gewaxt, geïmpregneerd of zelfs onder glas worden gebruikt. In principe raden wij de adler-lakken “lignovit terra” en “aqua resist” aan - maar de ervaring heeft geleerd dat conventionele acryl- en pur-lakken ook goede resultaten opleveren. Wij adviseren in ieder geval een voorafgaande test met het betreffende coatingmiddel op rand- of reststukken.

Let op: sommige grondstoffen bevatten natuurlijke oliën of vetten die het aanbrengen van een coating moeilijk of onmogelijk maken.

Nb: bij natuurlijke ondergronden met mos kunnen onder bepaalde klimatologische omstandigheden tijdelijke veranderingen in de ondergrond optreden. Door fysische processen kunnen zich kleine zoutkristallen vormen op het oppervlak bij een relatieve vochtigheid van minder dan 40%. Deze kristallen zijn van natuurlijke oorsprong en zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Bovendien kunnen ze eenvoudig voorzichtig worden verwijderd met een vochtige doek.

Zelfs in gecomprimeerde toestand behoudt het natuurlijke mos grotendeels zijn eigenschap om kamervochtigheid op te slaan en langzaam weer af te geven aan zijn omgeving. Dit heeft een positief effect op het binnenklimaat.

Het gevoel van het mos kan veranderen door veranderende luchtvochtigheid: bij een hogere luchtvochtigheid ziet het oppervlak er zachter en soepeler uit; bij een lage luchtvochtigheid lijkt het harder en brozer. Dit is het natuurlijke gedrag van mos.

We raden af om de natuurlijke oppervlakken van mos af te dichten met vernis of olie.

Organoid. Exclusieve handgemaakte zelfklevende natuurlijke materialen van Avery

Alle organoid® producten kunnen zeer voorzichtig met lage druk worden gestofzuigd of na droging of afkoeling worden afgeveegd met een pluisvrije doek. Voor gesloten oppervlakken met een hoge dichtheid aan grondstoffen kan ook een licht vochtige doek worden gebruikt. Vermijd grove borstels en schurende schoonmaakmiddelen zoals schuurpoeder, zeep, oplosmiddelen en andere chemicaliën!

Let op: door de vochtopname van het vlasvlies en ecovlies tijdens het behangen worden de plantenvezels korte tijd flexibel, maar drogen ook weer op. Zorgvuldig borstelen van het oppervlak mag daarom alleen worden uitgevoerd als het volledig droog is!

Nee, dat kunnen ze niet. We hebben de natuurlijke grondstoffen die vers allergeendragers zijn (hooi, mos en berkenblad) laten testen op hun allergene werking bij verwerking. Er werden geen allergene emissies van het eindproduct gedetecteerd. De testresultaten zijn beschikbaar in het downloadgedeelte van onze homepage.*

 

Door de talrijke mogelijke combinaties van verschillende vezel- en dragermaterialen is het niet mogelijk om een algemeen geldige uitspraak te doen over het brandgedrag van organoid® producten. Wel wordt getracht om individuele productgroepen stapsgewijs in te delen aan de hand van normatieve referentietesten van de meest voorkomende producten. Normaal gesproken halen onze producten in de klassieke wandconstructie de brandklassen volgens en iso 13501-1:

 

Deze classificatie is uitgevoerd in overeenstemming met oenorm en 13501-1:2018. Dit classificatierapport vertegenwoordigt geen typegoedkeuring of certificering van het product.

Elk van onze producten heeft zijn eigen receptuur, die de bereiding van de grondstoffen, hun strooidichtheid, de te gebruiken hoeveelheden bindmiddel en de persparameters nauwkeurig definieert. Dit betekent dat op maat gemaakte oppervlakken op elk moment kunnen worden gereproduceerd. Bovendien dragen kwaliteitscontroles bij de selectie van grondstoffen, zowel in het productieproces als in het verzendproces, bij aan een holistische kwaliteitsborging van alle organoïde producten!

De organoid® collectie voldoet ook aan alle eisen van de ce-certificering. We werken eraan om ervoor te zorgen dat in de toekomst nog meer producten van internationale keurmerken zullen worden voorzien.

Rolgoederen op vlasvlies of eco-vlies en op zelfklevende folie uit de voorraadcollectie hebben een normale breedte van 1360 mm en zijn in elke doorlopende lengte vanaf slechts 1m² (0,74 strekkende meter) te bestellen. De randtolerantie is 1 à 2 mm. Wij besteden bijzondere zorg aan de verpakking van onze goederen. Slechts af en toe, en door de ruwe behandeling van de pakketten bij de pakketdiensten, kan de rand worden ingedrukt. Ook om deze reden raden wij de dubbele snijtechniek aan om randen te realiseren, zonder bijna onzichtbare voegen.

Afhankelijk van de aangebrachte laagdikte en de gebruikte materialen, laten organoïde producten verschillende buigstralen toe. Op vlasvlies of zelfklevende folie zijn buigstralen van slechts enkele millimeters mogelijk. Onze natuurlijke oppervlakken op hpl zijn te verwerken met een buigradius vanaf 350 mm. Wij raden in ieder geval een individuele test aan! Neem gerust contact met ons op voor een bijzonder project, wellicht hebben wij al ervaring opgedaan die we met u kunnen delen.

 

1 m² (breedte: 1360 mm, lengte: 740 mm).

Alle producten moeten worden bewaard in gesloten, droge en normaal getemperde ruimtes (ca. 20°C, 45-65% relatieve vochtigheid) en beschermd tegen licht. Rolgoederen moeten idealiter worden opgeslagen in een hangend opbergsysteem (bijv. Paternoster) om drukplekken op de lig-/sta-vlakken van de behangrollen te voorkomen.

Omdat we voornamelijk met onbehandelde natuurlijke grondstoffen werken, kunnen opgeslagen producten in zeldzame gevallen toevluchtsoorden worden voor insecten en knaagdieren. Om dit te voorkomen, moet speciale aandacht worden besteed aan een opslagruimte die is beschermd tegen licht en stof, idealiter met circulerende ventilatie aan de achterkant.

Het ompakken in een gesloten plastic folie beschermt tegen invloeden van buitenaf en behoudt de geureigenschappen, maar verhoogt ook het risico op schimmelgroei, wat kan optreden bij hoge luchtvochtigheid, onvoldoende ventilatie en wisselende temperaturen. Bovendien moet elk extra gebruik van plastic worden vermeden omwille van het milieu!