Polymeer, monomeer en gegoten folie: wat zijn de verschillen?

Polymeer, monomeer en gegoten folie: wat zijn de verschillen?

Polymeer, monomeer en gegoten folie: het zijn termen die iedereen in de print- en signindustrie wel kent. Alle drie hebben ze een andere samenstelling en een andere levensduur, waardoor ze geschikt zijn voor verschillende doeleinden. In deze blog zetten we daarom de verschillen tussen deze drie soorten folie voor je op een rijtje.

Over het algemeen kun je folies verdelen in twee categorieën: gegoten folies en gekalanderde of gewalste folies. Het verschil zit hem in het productieproces. Waar gegoten folie – zoals de naam al zegt – wordt gegoten, wordt gekalanderde folie geproduceerd door een pasta van verschillende materialen te maken. Deze pasta wordt vervolgens verwarmd en platgewalst, waarna een folie ontstaat. Het productieproces van gewalste folie is sneller en goedkoper dan dat van gegoten folie. Gewalste folies zijn er bovendien in twee soorten: monomeer en polymeer folies. Laten we eerst kijken naar het verschil tussen monomeer en polymeer.

De eigenschappen van Monomeer folie

Monomeer folies worden over het algemeen gebruikt voor tijdelijke toepassingen. Ze zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor campagnes op etalageruiten of voor interieurbelettering. Een monomeer folie heeft buitenshuis een levensduur van zo’n 3 tot 5 jaar, afhankelijk van bijvoorbeeld weersomstandigheden en de hoeveelheid zon die de folie te verduren krijgt.

Etalage met monomeer folie

De reden dat monomeer slechts tijdelijk meegaat, zit hem in de weekmaker die wordt gebruikt in het productieproces. De weekmaker in monomeer wordt bijvoorbeeld beïnvloed door zonlicht. Een monomeer folie dat zich langere tijd in fel zonlicht bevindt, kan gaan krimpen en zijn kleur verliezen.

De eigenschappen van Polymeer folie

Polymeer heeft een langere levensduur dan monomeer en gaat vaak zo’n 5 tot 7 jaar mee. Dit soort folie is daarom geschikt voor auto’s en reclameborden, net als voor etalages met een permanente belettering of campagne. De weekmaker in polymeer is minder gevoelig voor invloeden van buitenaf, waardoor polymeer minder snel krimpt of verkleurt dan monomeer.

Voor zowel polymeer als monomeer geldt dat deze folies aan de dikkere kant zijn: tussen de 65 en 90 micron. Dit maakt ze minder flexibel dan een gegoten folie, waardoor gewalste folies vooral geschikt zijn voor vlakke en licht gebogen ondergronden.

Gegoten folie

Gegoten folie leent zich juist uitstekend voor het wrappen van auto’s of interieurs. Dit soort folie is enorm flexibel, waardoor hollingen of geprofileerde ondergronden geen probleem zijn. Ook heeft gegoten folie de langste levensduur van alle drie de folies, namelijk tussen de 8 en 12 jaar. Wel is het productieproces van gegoten folie ingewikkelder, waardoor dit soort folie niet alleen duurder is dan gewalste folies, maar ook doorgaans in kleinere oplagen wordt geproduceerd.

Auto met gegoten polymeer folie

Welk soort folie geschikt is voor welke opdracht of welk project, is dus afhankelijk van verschillende factoren, zoals het budget, de eventuele (weers)omstandigheden die van toepassing zijn op het oppervlak en hoe lang de folie moet blijven zitten. Bij Tripa kun je terecht voor zowel monomeer, polymeer als gegoten folie. Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over de juiste folie voor jouw specifieke opdracht? Onze experts staan altijd voor je klaar met een passend advies.