Squid | FAQ

Stijlvol beprintbaar zelfklevend raamtextiel.

Bekijk hier de meest voorkomende vragen en antwoorden over squid

Verwerking

Squid bestaat voor 100% uit PES en is compatibel met Eco Solvent, Mild Solvent en UV inkt. Het is voorzien van een backing en kan een ICC profiel geschikt voor polyester textiel bedrukt worden.

Squid kan contour uitgesneden worden met een digitale vlakke snijtafel zoals bijvoorbeeld van Esko Kongsberg. Omdat textiel een geweven structuur heeft, raden wij je aan enkel ronde of glooiende vormen uit te snijden en hoekige vormen te vermijden. Squid kan niet contour uitgesneden worden met een digitale roll-to-roll snijplotter.

SNIJ INSTELLINGEN

ESKO Kongsberg - Getest met Kongsberg 50-100m/min. - Snelheid: 100% / 0,56G tot 1,7G.

ZUND - getest met G3_L2500 / module - UM-ZS / UCT-gereedschap / snelheid: 70 / Standaard glideshoe/ versnellingsniveau: 2 / Z-lower: 200 / onderlaag snijden: grijze transportband / software: ZCC.

SUMMA F serie - getest met F series F1612 (table cutter) met een kiss cutting mes - Slot position: auto / snelheid: 800 mm/s / lift up angel: °35 / overcute: 0.1 mm / pause job after current tool: Off / Segment helpen: Off Opmerking: Het materiaal kan enkel gesneden worden aan de hand van kiss cutting voor het snijden van grotere objecten met +/- 3mm tussen de hoeken.

Installatie

Blaasjes verschijnen soms wanneer er te veel spanning op de stof staat. Om dit probleem te verhelpen, verwijder jouw Squid van het raam tot op de plaats waar je geen blaasjes meer ziet. Vervolgens plak je Squid opnieuw vast met zo weinig mogelijk spanning. Als dit niet helpt, kan je de volledige stof van het raam trekken en opnieuw bevestigen. Zorg er steeds voor dat jouw raam volledig stof- en vetvrij is en dat je Squid goed aandrukt op het raam. De lijm is immers drukgevoelig.

Bekijk deze video-tutorial hoe je blazen verwijderd tijdens applicatie.

Als alternatief kan je een kunststof lat, een klein snijplankje of een afgerond plamuurmes gebruiken. Zorg er wel steeds voor dat jouw materiaal schoon is en geen scherpe hoeken bevat. Dit zou het textiel kunnen beschadigen.

Nee. Op dit moment wordt Squid enkel geproduceerd op rollen van 130 cm breed.
De achterkant van het zelfklevend textiel is voorzien van een drager die bedrukt is met ruitjes. Hierdoor is het makkelijk om het textiel op maat te snijden.
Let wel op dat je altijd 5cm overlap meerekent aan elke zijde alvorens het textiel te snijden.
Voor bredere ramen kan je meerdere stukken naast elkaar plakken. 

Nee. Het glas is harder dan het mesje. Dit is tevens de reden dat je het mesje regelmatig moet vernieuwen (afbreken of vervangen). Door het snijden zal het mesje immers bot worden. Zolang je een normaal cuttermes gebruikt en niet overdreven veel druk uitoefent op het glas, zal jouw glas ongeschonden blijven.

Nee. Squid is herpositioneerbaar en kan je dus makkelijk losmaken en terug plakken tijdens de installatie. Na de installatie echter dien je, met behulp van een spatel, de lijm van Squid te activeren door stevig aan te drukken. Alleen dan kunnen we de kwaliteit en levensduur van Squid garanderen zonder blaasvorming. We raden het dan ook af om daarna Squid nog los te maken.

Jazeker. Squid kan gewoon van het raam getrokken worden zonder permanente sporen na te laten. Lijmresten die eventueel achterblijven verwijder je gemakkelijk met water.

Eigenschappen

Squid raamtextiel beschermt bij weinig of geen licht gedeeltelijk je privacy. Je kan het het best vergelijken met het effect van een vitrage of een voile. Overdag houdt het de inkijk tegen, maar als het ’s avonds binnen lichter is dan buiten, is het effect een stuk minder.

Gedeeltelijk. Squid is niet ontwikkeld als verduistering, maar het textiel houdt een deel van het binnenvallende licht tegen. De donkerste kleur (Rock) is daarvoor het beste geschikt. Deze kleur laat maar 42% van het invallende licht door.

Squid houdt een groot deel van de zonnewarmte buiten en is zo ideaal als zonwerende oplossing. Gemiddeld vermindert het raamtextiel de gevoelstemperatuur minstens met minstens 3°C!

Squid is bestand tegen zware zonne-intensiteit en extreme luchtvochtigheid. Het is een open ademend textiel en is dus, in tegenstelling tot plastic raamfolie, compatibel met HR++(+)-glas of hoogrendementsglas. Squid weerkaatst een groot deel van de zonnewarmte nog voor die de ruimte binnendringt.

Zonnewarmte wordt twee keer geweerd wanneer je Squid gebruikt. Je hebt allereerst geen luchtlaag tussen je zonwerende materiaal en het glas van je raam. Ten tweede reflecteert het textiel een deel van het zonlicht. Zo hou je de warmte tegen voor die binnenkomt.

Afhankelijk van de kleur wordt 18% tot 36% van de zonne-energie weerkaatst.

  • Chalk: 36%
  • Bone: 33%
  • Oak: 28%
  • Ash: 25%
  • Rock: 25%
  • Coal: 18%

De isolerende werking in de winter of de zomer van Squid is verwaarloosbaar. Wel reflecteert Squid een deel van de zonnewarmte.

Traditionele plastic folie laat enig licht door, maar is niet doorzichtig. Je kan er dus niet door naar buiten kijken zoals dat met Squid wel kan. Plastic folie heeft ook eerder een koude uitstraling terwijl je met Squid een warm textiel in huis haalt.

Bovenal kan je Squid eenvoudiger en preciezer plaatsen. Als het nodig is, haal je Squid immers zonder problemen van je glas en begin je opnieuw.

Nee. Squid is herpositioneerbaar en kan je dus makkelijk losmaken en terug plakken tijdens de installatie. Na de installatie echter dien je, met behulp van een spatel, de lijm van Squid te activeren door stevig aan te drukken. Alleen dan kunnen we de kwaliteit en levensduur van Squid garanderen zonder blaasvorming. We raden het dan ook af om Squid daarna nog los te maken.

Gebruik

Je kan jouw Squid ontstoffen met een vochtig microvezeldoekje of stofzuigen met een borsteltje. Wassen of chemisch reinigen vernietigt de kleefkracht. Dit moet je dus koste wat kost vermijden. De meeste ‘hardnekkige’ vlekken (choco, potlood, honing, mayonaise, …) kan je verwijderen met een vlekkenreiniger. Wij raden aan om hiervoor TMC520 te gebruiken. Deze is beschikbaar in de betere vakhandel.

Thermische glasbreuk is een rechtstreeks gevolg van spanningen die veroorzaakt worden door een temperatuurverschil tussen twee aangrenzende zones in eenzelfde glasblad. Het thema van de thermische breuken is een complex thema waarbij allerhande aspecten een rol spelen. Het snijden en de installatie van het glas, het ontwerp van het gebouw, de plaatsing van objecten aan de buitenzijden van het raam, de plaatsing van objecten in de ruimte achter het glas en elke vorm van zonnewering, folie of raamdecoratie.

Het klopt dus dat je voorzichtiger moet zijn bij HR++(+) glas dan bij (gewoon) dubbelwandig glas.

Hoe zit dat dan bij Squid in vergelijking met raamfolie?

Raamfolie is gesloten en zorgt ervoor dat de warmte zich opstapelt. Bij een té grote warmte-absorptie, kan er thermische breuk voorvallen. Squid daarentegen is een open (ademend) weefsel dat een groot deel van de energie doorgeeft waardoor de opwarming beperkt blijft. Uit onze testen blijkt dat Squid, zelfs op de meest gevoelige ramen, nooit de kritische grens voor thermische breuk (van 35°C) overschrijdt. 

Conclusie: In tegenstelling tot raamfolie kan Squid op een raam nooit op zich de oorzaak zijn van thermische breuk. In combinatie met een aantal andere factoren (slechte montage, extra opwarming of een gedeeltelijke belichting van het raam) is er een verhoogde kans op thermische breuk.

Om de kans op thermische breuk te verkleinen geven we daarom nog enkele tips mee.

  • Zorg ervoor dat jouw raam aan de binnenzijde niet lokaal kan opwarmen. Plaats dus geen warmtebronnen vlak bij het raam en vermijd ook grote donkere objecten (gordijnen, zetels, kaders, enz) dicht tegen het raam.
  • Vermijd ook dat je aan de buitenzijde grote voorwerpen plaatst die het raam gedeeltelijk in de schaduw zetten.

Online vind je nog meer informatie over dit thema.

Jazeker. Reinig het glas grondig, plaats Squid zoals vooropgesteld en je hebt een mooie glazen deur waarop vettige vingers minder snel te zien zijn. Bovendien is jouw deur beter zichtbaar door Squid. Zo vermijd je ongelukken.

Ja. Squid werd ontwikkeld om ook in vochtige ruimtes optimaal te functioneren. Dit betekent dat Squid blijft kleven in een ruimte waar een erg hoge vochtigheid heerst, zoals badkamers en keukens. Vermijd wel dat Squid rechtstreeks blootgesteld wordt aan water. Enkele druppels kunnen geen kwaad, maar een stroom water doet de lijm geen goed.

Nee. Squid is uitsluitend ontwikkeld om binnen te gebruiken.

Ja. Maar niet op alle vormen. Squid is een stijf textiel dat zich niet laat vervormen op dubbel gekromde oppervlakken. Bolle kunststof koepels kan je niet bekleden met Squid omwille van dat dubbel gekromde oppervlak. Glasramen en glazen veranda’s met rechte oppervlakken vormen geen probleem. Let er wel steeds op dat je het raamoppervlak goed reinigt met ammoniak zodat de lijm optimaal hecht.

Jazeker. Squid wordt rechtstreeks op het glas gekleefd en kan dus perfect meeschuiven achter het vaste gedeelte van het raam.

Absoluut. Voor ruimtes waar je ook ’s avonds extra privacy wenst, kan je Squid combineren met elke andere vorm van raamdecoratie.

Absoluut. Squid heeft een M1, B1 certificaat waardoor het geschikt is voor de projectmarkt.

Absoluut. Squid werd getest op een zware UV-belasting en de lijm verkleurt niet en verliest zijn kracht niet. Omdat het textiel vlak tegen het glas zit, weerkaatst het ook een deel van de zonnewarmte. Daardoor warmt de ruimte waar Squid hangt ook minder snel op. Gebruik Squid dus gerust op dakramen, veranda’s en schuiframen die zuidelijk gericht zijn.

Bewaren

Squid is een zelfklevend textiel met een open structuur. Daarom is het zeer belangrijk ten alle tijde te stockeren zoals het aangeleverd wordt: strak om de rolkoker heen gespannen, m.b.v. tape in het midden en aan beide uiteinden van de rolkoker. Je herbevestigt Squid meteen na elk gebruik op deze manier. Dit is niet enkel een vereiste tijdens transport, maar ook voor en na het verwerken van Squid in jouw atelier.

De optimale temperatuur voor stockage van Squid is 15°C tot 22°C. De optimale relatieve luchtvochtigheidsgraad voor stockage van Squid is 50% tot 55%.

Wanneer je Squid in afzonderlijke vellen of op zichzelf gerold laat staan of liggen, zal het door een wisselende omgevingstemperatuur en luchtvochtigheidsgraad loskomen van de backing. Op die plaatsen heeft het bijgevolg geen optimale hechting meer. Dit wordt zichtbaar na het monteren van Squid, wat vervanging naderhand onvermijdelijk maakt.

Heb je nog vragen?

Laat het ons weten als jouw vraag er niet bij stond.
Wij helpen jou zo snel mogelijk verder!

squid_2