Het verschil tussen een sleepmes en een tangentieel mes

Het verschil tussen een sleepmes en een tangentieel mes

Wie werkt met plotters, weet dat er twee soorten messen zijn: een sleepmes en een tangentieel mes. Roland plotters en de Summa S One en S Class D-series werken bijvoorbeeld met een sleepmes, terwijl de Summa T-series een tangentieel mes gebruiken. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee manieren van snijden en welk soort mes leent zich voor welk soort project en materiaal? In dit blog leggen we je alles uit over het verschil tussen een sleepmes en een tangentieel mes.

Plotters met een sleepmes

Een sleepmes ken je misschien ook wel als drag knife in het Engels. De naam verklapt al iets over de werking van dit soort messen: een sleepmes wordt namelijk als het ware door een materiaal heen gesleept. De snijkop van een plotter met sleepmes kan alle kanten opdraaien. Door de media te bewegen, wordt het mes in de juiste richting gestuurd. Een sleepmes wordt relatief vaak gebruikt, omdat je hiermee snel en kostenefficiënt kunt snijden. Bovendien zorgt een sleepmes zeker bij het snijden van dunnere media voor een goed resultaat. Hoe dikker de folie echter wordt dat je wil snijden, des te lastiger wordt het om scherpe hoeken te kunnen maken met een sleepmes. Dat is waar een tangentieel mes van pas kan komen.

Illustratie van een sleepmes

Plotters met een tangentieel mes

Een tangentieel mes, of tangential knife, kan niet vrij draaien, maar wordt bestuurd door een motortje. Hierdoor is een tangentieel mes geschikt voor het snijden van scherpe hoeken: om van snijrichting te veranderen, wordt het mes namelijk opgetild, gedraaid en vervolgens weer in de media geplaatst. Zo krijg je de allerscherpste hoeken en kan er veel nauwkeuriger gewerkt worden dan met een sleepmes. Dit valt vooral op bij dikkere materialen, zoals vloerlaminaten, reflecterende folie of flockfolie.

Illustratie van een tangentieel mes

Een sleepmes of tangentieel mes: welke werkt voor jou?

Welke soort snijplotter de juiste is voor jouw bedrijf of project, is dus vooral afhankelijk van twee aspecten: het materiaal dat je gaat snijden en je budget. Snijplotters met een sleepmes zijn namelijk over het algemeen een stuk goedkoper dan plotters met een tangentieel mes. Als je van plan bent om vooral dunne folies te snijden, zul je waarschijnlijk genoeg hebben aan een sleepmes. Denk hierbij aan vinyl of digitale printmedia. Voor dikkere materialen, zoals textiel of sandblast, of juist voor detailwerk, is een investering in een plotter met tangentieel mes echter aan te raden. Deze investering betaalt zich eenvoudig terug in de kwaliteit van elk eindproduct.

Snijplotter met sleepmes

In het assortiment van Tripa vind je plotters van onder andere Roland en Summa met zowel sleepmessen als tangentiële messen. Twijfel je nog welke soort plotter het beste zal werken voor jou? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Onze ervaren medewerkers denken graag met je mee over de keuze tussen een sleepmes of een tangentieel mes.