Wanneer lamineer je wel en niet?

Wanneer lamineer je wel en niet?

Laminaten beschermen prints tegen invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, regenwater of krassen. Het is aan te raden om bepaalde full colour prints te lamineren, om ze zo lang mogelijk mooi te houden. Denk bijvoorbeeld aan prints op vloeren of gevels. Die krijgen te maken met belasting en verschillende soorten weersomstandigheden, wat de levensduur van een print kan verkorten. Een laminaat biedt voldoende bescherming, zodat een print juist lang mooi kan blijven. Toch zijn er ook bepaalde soorten prints die juist niet gelamineerd moeten worden. Twijfel je over het lamineren van een bepaalde afdruk? Geen zorgen: in dit blog vertellen we je precies wat je wel en niet moet lamineren.

Wel lamineren: geprinte ondergronden en gevels

Over het algemeen geldt dat geprinte ondergronden moeten worden gelamineerd, maar gekleurd snijfolie bijvoorbeeld niet. Bij lamineren draait het er vooral om dat een print wordt beschermd tegen (mechanische) belasting of UV-licht. De extra laag laminaat die je aanbrengt, beschermt prints zowel buiten als binnen tegen beschadigingen. Denk bij prints om te lamineren bijvoorbeeld aan prints op auto’s en bedrijfswagens, gevels, of aanhangwagens. Over het algemeen zijn het vaak buitentoepassingen die een extra laag laminaat kunnen gebruiken.

Gelamineerde folie op vloer

Niet lamineren: kleine oppervlakten en afwijkende materialen

Prints die niet gelamineerd moeten worden, zijn bijvoorbeeld kleinere stickers of prints op papier, spandoek, behang of canvas. Deze materialen lenen zich namelijk niet voor een laag laminaat. Bovendien geldt voor kleinere oppervlakten dat lamineren vaak helemaal niet nodig is. Deze prints worden veelal binnen gebruikt en krijgen een stuk minder te verduren, waardoor de kans op beschadiging ook kleiner is. Lamineren zal de levensduur van kleine prints op papier of textiel dus niet echt beïnvloeden.

Kies het juiste laminaat uit onze webshop

Nu we hebben vastgesteld welke soort prints je wel en niet moet lamineren, is het ook nog even belangrijk om stil te staan bij het soort laminaat dat je gebruikt. In onze webshop vind je veel verschillende laminaten: glanzend of juist mat, en met verschillende mate van UV-bescherming. Wat vooral belangrijk is, is dat het laminaat dat je kiest, past bij de print die je lamineert. Een print van monomeer lamineer je bijvoorbeeld het beste met een laminaat dat ook bestaat uit monomeer. Zo weet je zeker dat beide lagen op dezelfde manier reageren op bijvoorbeeld temperatuurschommelingen.

Vloerfolie met laminaat

Er zijn dus veel verschillende laminaten voor veel verschillende toepassingen. Naast laminaten met UV-bescherming zijn er bijvoorbeeld ook antislip- en anti-graffiti-laminaten. Ideaal voor op (natte) vloeren of buitengevels. Kom je er na het lezen van dit blog toch nog niet helemaal uit? Je kunt altijd contact met Tripa opnemen om te checken of een bepaalde print wel of juist niet gelamineerd moet worden. We helpen je graag om ervoor te zorgen dat elke print die je aanbrengt zo goed én zo lang mogelijk tot zijn recht komt!