Wat is een grootformaat printer?

Wat is een grootformaat printer?

Iedereen die in de print- en signindustrie werkt, zal er wel eens mee te maken krijgen: grootformaat printers. Kort gezegd: printers waarmee op groot formaat geprint kan worden. Maar wat kan je nu precies met een grootformaat printer en welke printer is geschikt voor welk project? In dit blog zetten we alles voor je op een rij over het gebruik van grootformaat printers. Leer alles over het werken met grootformaat printers, de verschillende projecten waarvoor ze geschikt zijn en de verschillende merken op de markt.

De functie van een grootformaat printer

Met een grootformaat printer is het – zoals de naam het al zegt – mogelijk om afdrukken op een groot formaat te maken. De printer zelf is daardoor ook groot van omvang en staat altijd op een onderstel. Een grootformaat printer werkt bovendien met rollen materiaal in plaats van losse vellen. Dit materiaal kan bijvoorbeeld canvas, papier, zelfklevende stickers of zeildoek zijn. Over het algemeen wordt een grootformaat printer gebruikt voor afdrukken met een formaat van 76 cm tot 160 cm breedte, maar breder is ook mogelijk door je ontwerp op te delen en panelen te printen. De lengte van een print is in principe oneindig, tot de maximale lengte van de rol die gebruikt wordt.

HP Latex-800 - voorkant

Waarvoor wordt een grootformaat printer gebruikt?

Een grootformaat printer heeft veel verschillende toepassingen. Eigenlijk kun je elke soort afdruk van groot formaat met een printer als deze maken. Over het algemeen worden grootformaat printers veel gebruikt voor binnen- en buitenreclame, stoepborden, posters, autowraps, spandoeken, gevelreclames, voetbalborden of interieurprints. De meeste professionele drukkers werken met grootformaat printers. Voor de aansturing van deze printers is dan ook professionele software nodig.

Grootformaat printers bij Tripa BV

Bij Tripa BV kun je natuurlijk terecht voor grootformaat printers van vooraanstaande merken. Denk aan merken als HP, Roland en Canon. Stuk voor stuk zijn dit bekende printermerken, die verschillende series aan grootformaat printers op de markt hebben gebracht. Een grootformaat printer werkt met minstens 4 kleuren, maar er zijn ook printers van Roland of HP die met 6 of zelfs 8 kleuren werken. Hierdoor wordt elke print enorm gedetailleerd met een prachtig kleurbereik. Bovendien heeft elke soort grootformaat printer weer zijn eigen voordelen. Zo zijn er printers die de mogelijkheid hebben om twee rollen te gebruiken, voor een extra efficiënt printproces; printers die kunnen printen en snijden; of printers die met speciale inkt, zoals UV-inkt of matte inkt, kunnen printen.

Colorado-1630

Twijfel je welke grootformaat printer geschikt is voor jouw project of bedrijf? Het ligt er maar net aan wat het belangrijkste is: de printsnelheid, het formaat van de prints, de maximale oplage, etc. Onze medewerkers helpen je graag om de juiste keuze te maken. Bij Tripa weten we namelijk alles van grootformaat printers. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen, en we kijken samen welke van de printers uit onze webshop jou en je bedrijf verder kan helpen.