Welke lijm voor welke ondergrond?

Welke lijm voor welke ondergrond?

Van een carwrap tot het aanbrengen van interieurfolie: om wat voor project het ook gaat, het is belangrijk om de juiste lijm te kiezen voor de juiste ondergrond. Hierdoor weet je zeker dat elke folie die je aanbrengt goed blijft zitten, niet zal rafelen en ook niet vroegtijdig zal loslaten. Maar welke lijm is nu geschikt voor welke ondergrond? We vertellen je er in deze blog alles over.

Folie-lijm op ondergrond

Lijm voor de juiste oppervlaktespanning

Zoals we in onze blog over folie en ondergrond reeds hebben uitgelegd, is de oppervlaktespanning van een ondergrond uiterst belangrijk om folie of lijm goed te laten plakken. Des te hoger de oppervlaktespanning, des te eenvoudiger is het voor verschillende soorten lijm om zich goed te hechten. De hoeveelheid oppervlaktespanning wordt uitgedrukt in dyn. Over het algemeen is een oppervlaktespanning van 38 dyn of hoger geschikt voor elke soort lijm. Toch zijn er ook voor ondergronden met een lagere spanning genoeg opties.

Verschillende soorten lijm

In ons assortiment tref je veel verschillende soorten lijm aan. Hieronder zetten we daarom graag op een rijtje wat de verschillen zijn en welke lijm geschikt is voor welke toepassing.

Decoratie Wallwrap in restaurant

Allereerst hebben we semipermanente belijming. De naam zegt het al: dit soort lijm is door de milde hechting eenvoudig te verwijderen en is daarom vooral geschikt voor kortlopende campagnes. Semipermanente belijming wordt vaak toegepast bij monomeer folies.

Permanente belijming heeft een stuk sterkere hechting en wordt meestal toegepast bij polymeer folies. Dit soort lijm komt goed van pas bij bijvoorbeeld voertuigbelettering op een vlakke ondergrond of het beplakken van borden en ramen.

Als laatste is er nog High Tack belijming. Dit soort lijm is bedoeld voor ondergronden met een oppervlaktespanning van minder dan 38 dyn, ook wel apolaire ondergronden genoemd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan crossmotorkappen (PE), aanhangwagenpanelen (PP/PE/HDPE), garagedeuren (poedercoatings) of muurverf (siliconen en Tedlar). Met speciale High Tack belijming wordt het zelfs mogelijk om folies op deze apolaire ondergronden te plakken.

Wallwrap op bakstenen buitenmuur

Kies de juiste lijm voor de juiste ondergrond

Voordat je van start gaat, is het dus belangrijk om te bepalen wat de oppervlaktespanning van de ondergrond is die je gaat beplakken. Op deze manier kun je bepalen welke belijming je gebruikt. Met een adhesiestift uit ons assortiment test je eenvoudig de oppervlaktespanning van een ondergrond. Twijfel je toch nog over de soort lijm die je nodig hebt, of heb je een andere vraag? Onze experts staan altijd klaar om je van advies te voorzien over de juiste lijm voor de juiste ondergrond.