Handige snijtips voor folies

Handige snijtips voor folies

Of het nu gaat om interieurfolie, printfolie, carwrapfolie of iets anders: de afwerking is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het aanbrengen van de folie. Krassen op een raam, lakschade op een auto of een hap uit een deurpost doordat je mes uitschiet: een ongeluk zit in een klein hoekje en kan een hoop narigheid achteraf veroorzaken. We hebben het dan nog niets eens gehad over loslatende randjes, scheve afwerkingen of een wijkende overlap tussen twee folies. Kortom, het is belangrijk om bij het afwerken van elk soort folie zorgvuldig te werk te gaan. Met de juiste snijtechniek voorkom je oneffenheden, beschadigingen en andere ongewenste verrassingen. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om folies zonder fouten te kunnen snijden.

Folie snijtip 1: zorg voor de juiste temperatuur

De temperatuur van zowel het folie als de apparatuur is van belang bij het afwerken van een project. Wist je dat koude folie bijvoorbeeld een stuk makkelijker snijdt dan folie die is opgewarmd? Een lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat de folie stugger is en minder de neiging heeft om mee te bewegen met het mes. Laat de folie daarom afkoelen zodat deze weer makkelijk te hanteren is. Om het afkoelen te versnellen kun je hiervoor ook een spuitbus met vloeibare stikstof gebruiken.

Snijtip voor carwrap snijden

Folie snijtip 2: gebruik goed gereedschap

Je kunt verschillende soorten messen gebruiken om folie te snijden, maar het is vooral belangrijk om een scherp mes van goede kwaliteit te gebruiken. Aangeraden wordt om het mes of blad daarom regelmatig te vervangen. Zodra een mes bot wordt, wordt de kans op uitschieters namelijk groter, omdat je meer kracht moet zetten om door de folie heen te snijden. Zorg er daarom voor dat je altijd met een vlijmscherp mes werkt en ga niet op de kosten besparen door te kiezen voor gereedschap van mindere kwaliteit.

Folie snijtip 3: kies een geschikt mes voor je project

Verschillende soorten folie vragen om verschillende soorten messen. Zo wordt bij carwraps vaak een mesje van 30 graden gebruikt. Dit soort messen heeft een vrij spitse punt, waarmee lichte druk kan worden gezet op de folie, zonder de autolak te raken. Bij het plaatsen van raamfolie werkt dit echter niet. Raamfolie moet namelijk helemaal doorgesneden worden. Daarom wordt voor het snijden van raamfolie een mesje met een stompere punt aangeraden, zoals een mesje van 45 graden. De kans dat je hiermee krassen achterlaat op het raam is een stuk kleiner.

Snijtip voor interieurfolie snijden

Folie snijtip 4: houd het mes op de juiste manier vast

Om schade te voorkomen op bijvoorbeeld autolak, is ook de manier waarop je het mes vasthoudt van groot belang. Voor een lange, rechte lijn is het bijvoorbeeld slim om je hand op het oppervlak dat je snijdt te laten steunen. Gebruik geen liniaal, maar breng in plaats daarvan een stuk schilderstape aan om langs te snijden. Terwijl je snijdt, laat je een van je vingers meeglijden, zodat je precies aanvoelt hoeveel druk je zet op de folie. Wil je langs een rand snijden? Zorg er dan voor dat je je mes ongeveer 2cm uitschuift. Op deze manier kun je de folie een fractie naast de rand afsnijden, waarna je deze eenvoudig aan kunt wrijven om een mooie afwerking te krijgen.

Folie snijtip 5: veel oefenen

Om een juiste snijtechniek te gaan beheersen op de verschillende soorten folies als carwrapfolies, raamfolies of een dikkere interieurfolie is het van belang dat je veel oefent en inventariseer altijd eerst de folie alvorens je deze gaat snijden.

Natuurlijk zit er een verschil in het snijden van bijvoorbeeld dun autofolie of stug interieurfolie. Bij Tripa kun je terecht voor allerlei verschillende soorten folies en gereedschap. Vraag je je af hoe je folie het beste snijdt op een specifieke deur, meubel, raam of een andere toepassing? We voorzien je graag van extra advies.