Wat is het verschil tussen flock- en flexfolie?

Wat is het verschil tussen flock- en flexfolie?

Flock- en flexfolie: twee verschillende soorten textielfolie met allebei hun eigen kwaliteiten. Wat onderscheidt deze twee folies van elkaar? Waarvoor gebruik je het beste flockfolie en wanneer kies je juist beter voor flexfolie? Daar geven we antwoord op in deze blog. Hieronder leggen we je uit wat flock- en flexfolie is, hoe ze van elkaar verschillen en op welke manier je ze kunt gebruiken. Liever meteen door naar de webshop? Bekijk dan ons aanbod printbare flock- en flexfolies.

Wat is flexfolie?

Flexfolie is een van de meest gebruikte soorten textieldrukfolies op de markt. Dat komt omdat het – zoals de naam al aangeeft – een zeer flexibele folie is. Je kunt er dus alle kanten mee op en vaak zelfs verschillende kleuren flexfolie met elkaar combineren. Flexfolie herken je aan de gladde, haast satijnachtige afwerking. Ook is dit folie behoorlijk dun. Daardoor is het ideaal voor het aanbrengen van een logo of een bepaalde slogan op textiel. Bekijk ons aanbod aan verschillende soorten flexfolie om een beeld te krijgen van wat je met dit type folie nog meer kunt maken.

Met flex-folie bedrukt t-shirt

Wat is flockfolie?

Flockfolie ken je misschien ook wel als gewoon ‘flock’. Het is een textieldrukfolie dat, in tegenstelling tot flexfolie, niet glad is, maar een toplaag heeft die bestaat uit kleine haartjes. De bovenste laag van flockfolie lijkt ook wel op velours of suède. Het zorgt ervoor dat de opdruk van flockfolie wat dikker is, waardoor deze goed opvalt op bijvoorbeeld bedrijfskleding of ander textiel met een logo of print. Doordat flockfolie wat wegheeft van zacht suède, zorgt het ook meteen voor een luxere uitstraling. Bestel eenvoudig dit soort luxe flockfolie in onze webshop.

Met flock-folie bedrukt t-shirt

Flock- en flexfolie gebruiken

Flock- en flexfolie zijn aan te brengen op onder andere katoen, leer, polyamide, zijde en polyester. Door hun verschillende samenstellingen vragen deze folies wel beiden om een andere wijze van gebruik. Flock is namelijk een stuk dikker dan flexfolie, waardoor je dit soort folie niet zomaar met een standaard snijmes kunt snijden. Hiervoor kun je het beste een speciaal flockmes gebruiken. Voor beide soorten folies geldt dat ze aangebracht kunnen worden met een transferpers. Particulieren willen nogal eens een strijkijzer gebruiken om textielfolie aan te brengen, maar met een transferpers van hoogwaardige kwaliteit heb je controle over de druk, de temperatuur en de duur van het aanbrengen. Zo kun je er dus van verzekerd zijn dat zowel flockfolie als flexfolie goed zal hechten en over het hele oppervlak glad aangebracht wordt.

Voor welke van de twee folies je moet kiezen, is vooral afhankelijk van de afwerking die je zoekt. Met flexfolie krijg je een glad resultaat, terwijl flockfolie voor een chique, dikkere afwerking zorgt. Hulp nodig bij het kiezen, of heb je nog vragen over de applicatie van flock- en flexfolie? Dan staan wij natuurlijk klaar om je te helpen.