Ondergrond en folie

Ondergrond en folie

Bepaalde eigenschappen van een ondergrond bepalen of een folie goed zal plakken of niet. Wat je vooral wilt voorkomen, is onthechting: folie dat loslaat langs de randen of juist helemaal niet plakt. Je zou misschien denken dat een gladde ondergrond een betere hechting betekent, maar dat is niet altijd het geval. Het belangrijkste is namelijk de oppervlakte-energie van de ondergrond. Deze moet hoger zijn dan die van de folie. In dit blog leggen we je uit waar je nog meer op moet letten om voor een goede foliehechting te zorgen.

Foliehechting en ondergrond: welke folie voor welke ondergrond?

Over het algemeen is een oppervlaktespanning van minstens 38 dyn genoeg voor een goede hechting. Materialen met zo’n hoge oppervlaktespanning zijn bijvoorbeeld staal, aluminium en glas. Oppervlakten gemaakt van onder andere polyethyleen (PE), polystyreen (PS) of polyvinylfluoride (PVF/Tedlar) hebben juist een lagere energie.

Laag-energetische materialen worden gebruikt in de productie van bijvoorbeeld campers en caravans, motorbikes en garagedeuren. Aan een gewone folie heb je hiervoor meestal niet genoeg. Gelukkig zijn er opties om de hechting te verbeteren, bijvoorbeeld door middel van een hechtprimer of door folie te gebruiken en met high tack-belijming. Dit kan ervoor zorgen dat een folie beter hecht, maar kan ook een averechts effect hebben; overleg daarom altijd met een van onze experts voordat je voor een van deze oplossingen kiest.

Hoe weet ik welke folie geschikt is voor mijn klus?

Veel professionele plakkers zullen een inschatting maken van de hechtbaarheid van een ondergrond Dit doen ze ofwel door schilderstape te gebruiken, ofwel door de wrijvingsweerstand te testen met hun nagels of vingertoppen. Dit kan echter een stuk nauwkeuriger. Er bestaan namelijk ook speciale adhesiestiften die kunnen bepalen wat de oppervlaktespanning van een ondergrond is. Het gebruik van zo’n stift is eenvoudig en zorgt voor meer zekerheid van een goede hechting; daarom is dit een echte aanrader.

Adhesie test stiften

Is de ondergrond vlak, gebogen of zitten er hollingen in?

Niet alleen het materiaal van een ondergrond heeft effect op de hechting, maar ook de vorm ervan kan deze beïnvloeden. Zo hechten folies over het algemeen minder eenvoudig op gebogen oppervlakten. Hiervoor moet de folie namelijk worden uitgerekt. Ook dit is belangrijk om van te voren te bepalen, je kunt er namelijk voor kiezen om de folie thermisch uit te rekken.

Is er een goede hechting op de ondergrond?

Wanneer je de juiste folie voor de juiste oppervlakte-energie uitkiest of gebruikmaakt van een primer of high tack-belijming, is de kans op een goede hechting groot. Als je toch bang bent dat de folie weer los zal raken, is een sealer aan de buitenste randen een goede optie. Hiermee worden de randen van de folie extra goed afgesloten, zodat deze niet kunnen opkrullen, scheuren of loslaten. Sealers zijn onder andere verkrijgbaar in de vorm van een stift, lak of folie.

Voorbereiding op het plakken van folie

Voordat je een keuze voor een bepaalde folie maakt is het belangrijk om eerst te bepalen wat de oppervlakte-energie van de ondergrond is. Let daarnaast ook op de vorm van de ondergrond en bepaal of je gebruik wilt maken van een sealer. Als laatste is er nog één belangrijk punt om op te letten, namelijk de temperatuur. Bij een te lage temperatuur zal de lijm van een folie slechter hechten. Het is dus belangrijk om folies nooit aan te brengen bij temperaturen onder de minimale aanbrengtemperatuur. Wat de ideale aanbrengtemperatuur per type folie is, wordt altijd aangegeven op de datasheet.

Thermometer voor werkplaats folie wrappen