Vloerfolies en laminaten

Vloerfolies en laminaten

Retailers, evenementenlocaties en bedrijfsgebouwen kiezen steeds vaker voor het aanbrengen van afbeeldingen op de grond met vloerfolies en laminaten. Dit is ideaal om een reclamecampagne neer te zetten, bezoekers de weg te wijzen of een ruimte te ordenen. Wel is het belangrijk om hiervoor de juiste folie te selecteren. Een vloerfolie dat niet aan de juiste normeringen voldoet, kan namelijk snel beschadigd raken of zelfs een risico op uitglijden vormen. Daarom zetten we in dit blog alles wat je moet weten over vloerfolies en laminaten op een rijtje.

Laminaten en vloerfolies aanbrengen

Er zijn verschillende soorten printmedia die aan te brengen zijn als vloerfolie. Over het algemeen passen vloerfolies het beste op een harde ondergrond, zoals hout of tegels. Daarnaast zijn er ook speciale vloerfolies die juist geschikt zijn voor een ondergrond van tapijt. Vloerfolies worden meestal voor korte duur gebruikt: daarom zijn vooral monomeer printfolies populair voor deze toepassing. Die blijven meestal zes tot twaalf maanden goed zitten.

Demo van vloerfolie en laminaat met anti-slip

Sommige vloerfolies zijn zelf al voorzien van een anti-sliplaag, maar dit geldt niet voor elk type folie. Om ervoor te zorgen dat printwerk op de vloer beschermd is tegen vuil en waterschade, wordt vloerlaminaat aangebracht. Vaak heeft dit laminaat een UV-filter, waardoor de afbeelding op de vloer minder snel verkleurt en zorgt het ervoor dat er een anti-sliplaag bovenop de printmedia komt.

Veiligheidstesten voor vloerfolies en laminaten

Om er zeker van te zijn dat bezoekers, klanten of collega’s niet kunnen uitglijden over vloerfolie, zijn er bepaalde tests ontwikkeld. Alle vloerfolies en laminaten uit de webshop van Tripa voldoen aan de anti-slip- of pendeltesten. Er zijn drie soorten testen: de anti-sliptest DIN 51130, anti-sliptest blote voeten DIN 51097 en de pendeltest EN 13036-4.

Anti-slip veiligheidstest

De DIN 51130 bepaalt de hellingshoek van een oppervlakte. Hoe hoger de hellingshoek of de R-waarde is, des te kleiner is het risico om uit te glijden op een vloerfolie. Zo zijn vloerfolies en laminaten met een waarde van R9 bijvoorbeeld geschikt voor in kantoorruimtes en restaurants, maar heeft een vloerfolie op buitentrappen of in een sauna een waarde van R11 nodig. De DIN 51097 is speciaal ontwikkeld voor natte omgevingen waar men op blote voeten rondloopt, zoals een zwembad. Als laatste controleert de pendeltest EN 13036-4of een vloerfolie voldoet aan de Europese richtlijn, die de PTV-waarde, oftewel het verlies van energie wanneer er over het oppervlakte wordt gegleden, meet.

Bestel vloerfolies en laminaten bij Tripa

Of je nu een vloerfolie nodig hebt met een lage anti-slipwaarde, bijvoorbeeld voor in een winkel of kantoor, of eentje met een bovengemiddeld hoge waarde – voor buiten of ruimtes met natte vloeren: Tripa heeft een uitgebreid assortiment aan vloerfolies en laminaten die in verschillende anti-slipklassen vallen. Bekijk onze webshop voor het volledige aanbod. Kom je er toch niet uit, of heb je vragen over de anti-sliptesten? Dan staat onze klantenservice altijd klaar om je vragen te beantwoorden.