Zelfklevende films en duurzaamheid

Zelfklevende films en duurzaamheid

De duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van producten wordt steeds belangrijker, zo ook in de print- en signmakingindustrie. Veel bedrijven en aanbieders van zelfklevende films hebben al stappen gezet naar PVC-vrije producten, gemaakt van PET of PP. Met PET en PP ben je namelijk vrij van de schadelijke stoffen die in PVC kunnen zitten. Toch zijn we er hiermee nog niet. We leggen daarom graag aan je uit wat duurzaamheid betekent voor zelfklevende films en de print- en signmakingindustrie.

Wat betekent duurzaamheid voor zelfklevende films?

Voor het maken van zelfklevende films worden verschillende soorten materialen gebruikt. Deze materialen verschillen van elkaar in hun impact op het milieu – denk bijvoorbeeld aan het verbruik van olie en water tijdens het productieproces – en in hoe lang ze meegaan. Dat maakt het lastig om een bepaald materiaal als het meest duurzaam aan te wijzen. Toch zijn er wel wat feiten waar we niet omheen kunnen. Zo wordt bij de productie van PET bijvoorbeeld relatief weinig water verbruikt, maar wordt er relatief veel CO2 uitgestoten. Uit een vergelijking van verschillende materialen blijkt bovendien dat bij de productie van PET veruit de meeste fossiele brandstoffen worden gebruikt. De vraag blijft: welke materialen doen het beter?

Duurzame zelfklevende film op etalageraam

Vergelijking van duurzame materialen voor zelfklevende films

Eén van de voorlopers op het gebied van duurzaamheid bij zelfklevende films is het merk ASLAN. Zij hebben onderzoek gedaan naar de duurzaamheid van de materialen PLA, HDPE, PP, PCR PET (30%), PCR PET (70%), PET en Soft PVC. Uit dat onderzoek komt een duidelijke winnaar naar voren: PCR PET (70%). PCR staat in dit geval voor post-consumer-recycled PET. PCR PET scoort op zowel het verbruik van fossiele brandstoffen, olie en water als de uitstoot van CO2 het laagst van de materialen uit de vergelijking. Toch zit er ook een nadeel aan het materiaal: PCR PET gaat namelijk niet zo lang mee als bijvoorbeeld PVC. Wanneer je zelfklevende films nodig hebt die jaren mee zullen gaan, kan het dus zijn dat PVC alsnog de meest duurzame materiaalkeuze is.

Duurzame zelfklevende films van ASLAN

ASLAN gebruikt voor hun producten zoveel mogelijk gerecycled materiaal en blijft zich inzetten om te innoveren op het gebied van duurzaamheid. Zo zouden in een rol transparant digitaal drukfolie van ASLAN wel 120 gerecycled PET-flessen verwerkt zitten. Ook bij Tripa staat duurzaamheid hoog op de agenda. In onze webshop vind je op dit moment drie verschillende soorten duurzame zelfklevende films van ASLAN:

Duurzame zelfklevende film in biologische groentewinkel

De LoopPET Clear en LoopLAM folies bestaan beiden uit 70% gerecycled materiaal. Het LoopPET Dryapply folie is voor 30% gerecycled. Bij Tripa vinden we het belangrijk om bij te dragen aan een beter milieu, zonder te greenwashen – dat betekent dat we altijd open en transparant willen zijn over de duurzaamheid van de producten die we verkopen. We zijn er trots op deze duurzame producten van ASLAN aan te kunnen bieden aan onze klanten en kijken ernaar uit om ons duurzame aanbod in de toekomst uit te breiden.